Stappenplan

Om ervoor te zorgen dat de groene doelen uit het overeenkomst gerealiseerd worden, moet de werkgever een aantal stappen zetten. Hieronder lees je welke stappen dat zijn.

1

Kies een aanbieder voor het planten van bomen.

artikelen 2 en 3

Het planten van bomen is een goede manier om C02 uitstoot te compenseren. Gelukkig hoef je niet zelf aan de slag, maar zijn er verschillende aanbieders die bomen planten:
- Justdiggit.
- Treesforall.
- Eden projects.

2

Selecteer duurzame banken.

artikelen 2 en 3

Via eerlijkebankwijzer.nl.

3

Pas je vakantiegeld- en vakantiedagenregeling aan.

artikelen 4, 7 en 8

Werknemers die ervoor kiezen om met een duurzaam transportmiddel (de trein, fiets of benenwagen) op vakantie te gaan, krijgen volgens de duurzame arbeidsovereenkomst meer vakantiegeld en twee extra vakantiedagen. Ook voor vrijwilligerswerk, een demonstratie of een klimaatstaking krijgen medewerkers een extra vrije dag. Vergeet dit niet aan te passen.

4

Zorg voor een duurzaam mobiliteitsplan.

artikel 5

Werknemers die met de trein of fiets reizen, krijgen volgens de groene arbeidsovereenkomst meer reiskostenvergoeding. Let op! Check of dit niet in strijd is met jouw cao. Niet iedereen heeft natuurlijk de mogelijkheid om met de fiets of het OV te reizen. Hieronder vind je daarom meer voorbeelden van duurzame mobiliteitsregelingen.

5

Heb je een bonusregeling opgenomen? Zorg voor jaarlijkse CO2 compensatie.

artikel 6

Als jouw bedrijf een jaarlijkse bonus uitkeert, kan de medewerker ervoor kiezen om een deel van deze bonus te doneren aan een goed doel. De groene arbeidsovereenkomst bepaalt dat de werkgever in dat geval de jaarlijkse CO2 uitstoot van de medewerker compenseert. Dit kan via Regreener.

6

Richt de Green Rebels op.

actie

Een handpicked, divers samengesteld team met mandaat, budget en de opdracht om de organisatie van binnenuit te verduurzamen.

7

Vergroen je pensioen.

actie

Veel werkgevers zitten vast aan een pensioenfonds. Dit betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om je pensioen te vergroenen. Check Groen Pensioen voor meer informatie. Als je geen vast pensioenfonds hebt, kun je je pensioen zelf op een duurzame manier inrichten. Bijvoorbeeld via Bright Pensioen.

8

Legal check.

actie

De groene overeenkomst is een one size fits most overeenkomst die voldoet voor de meeste ondernemingen. Maar de overeenkomst geldt niet als juridisch advies. Als er voor jouw bedrijf een cao geldt, kunnen daar andere afspraken in staan. Check daarom of de afspraken in de duurzame arbeidsovereenkomst in lijn zijn met jouw cao. Als dat niet het geval is, is de cao leidend.

9

Voeg een addendum toe aan bestaande overeenkomsten.

actie

De Groene Arbeidsovereenkomst is natuurlijk niet alleen bedoeld voor nieuwe werknemers, maar ook voor werknemers die je al in dienst hebt. Zorg voor een goede communicatie over de Groene Arbeidsovereenkomst. Maak duidelijk dat de afspraken in de arbeidsovereenkomst niet veranderen, maar dat duurzaam gedrag nu extra beloond zal worden. Een bestaande overeenkomst hoeft niet vervangen te worden, maar wordt aangevuld met een addendum. Download dit addendum hier.

Wat kan ik nog meer doen?

Eerst vermijden, dan compenseren

Om klimaatverandering tegen te gaan, kun je als werkgever verschillende aanpassingen doen op de werkplek.
- Implementeer een duurzaam mobiliteitsplan waarbij autogebruik wordt ontmoedigd. Bijvoorbeeld door het aanbieden van gratis OV of een duurzaam fietsenplan. Het schenken van een fiets telt mee in de vrije ruimte van de WKR. Het is ook mogelijk om een renteloze lening te verstrekken waarmee de werknemer een (elektrische) fiets kan aanschaffen. Inmiddels zijn er ook verschillende aanbieders waarbij je elektrische fietsen kan leasen, bijvoorbeeld bij www.lease-a-bike.nl.
- Zorg ervoor dat er zo min mogelijk wordt geprint. Als het echt moet gebeuren, dan dubbelzijdig en op duurzamer papier.
- Duurzame energie is beter voor het milieu. Kies voor Groene stroom of kijk of je zonnepanelen op het dak van je bedrijf kunt laten plaatsen.
- Bied je werknemers flexibele werktijden. Dit voorkomt files. Indien mogelijk, biedt je werknemers de mogelijkheid om thuis te werken, zodat woon-werkverkeer verminderd wordt.

Andere manieren van C02 compensatie

Het planten van bomen is een van de mogelijkheden om C02 uitstoot te compenseren. Een andere mogelijkheid is het doneren aan groene energieprojecten.
- Via Hivos steun je biogasprojecten in ontwikkelingslanden
- Greenseat investeert in toegang tot duurzame energie in ontwikkelingslanden
- Fair Climate Fund richt zich onder andere op het planten van bomen en het maken van biogas.

Heb jij of je werknemer andere ideeën? Kies de manier die voor jou het beste werkt.

Aangemoedigd door

Over de makers

Patroon combineert juridische kennis met goed ontwerp. En maakt juridische overeenkomsten die gemaakt zijn om te worden begrepen.

lees meer